Обучението по английски език в СОУ „Васил Левски”, гр. Крумовград върви във вярната посока и в методическо отношение е съизмеримо с европейските стандарти


Преподавателят по английски език в СОУ „Васил Левски”, гр.Крумовград Христо Михайлов взе участие в  Индивидуална квалификационна дейност финансирана по секторна програма Коменски в рамките на общоевропейска програма „Учене през целия живот”. За отпускане на финансова подкрепа по тази програма могат да кандидатстват всички заети в сферата на образованието. Кандидатите избират вида и мястото на обучението си и участват в конкурсна надпревара по оценяване на кандидатурите в Центъра за развитие на човешките ресурси, София – номинирана Национална агенция на Европейската комисия по програмата „Учене през целия живот”.

През периода от 10.10.2011 до 21.10.2011 година, Христо Михайлов участва в структуриран курс на тема „Английски език и методика на преподаването му – актуални проблеми” в Академията по английски език, гр. Скарбъроу, област Йоркшир, Великобритания.

Финансирането на индивидуалния му проект по секторна програма Коменски в рамките на общоевропейска програма „Учене през целия живот” и двуседмичния му курс и престой в Обединеното кралство бяха уникален шанс да се потопи в реална англоезична среда, да практикува и усъвършенства говоримо езика, да обогати методическите си умения по преподаване на английски език, да се запознае с британското образование отблизо, да опознае английската култура като цяло, доколкото това е възможно за две седмици. Мултинационалният състав на групата дава възможност да се общува с колеги – представители на различни европейски държави – Финландия, Швеция, Италия, Полша, Словакия, Русия.

Обучението преминава под формата на семинарни лекционни и практически занятия, посещения на училища и наблюдения на уроци, посещения на културно-исторически и природни забележителности в градчето и околността.

Структурираният курс се провежда в Академия по английски език Англоланг, Скарбъроу от хабилитирани преподаватели и обучители на учители. Представят се интересни класически и иновативни моменти от методиката на преподаване на английски език, набляга се на интерактивните уроци, развитие на уменията слушане и говорене, проверка и оценка на знанията на учениците, обсъждат се най-добрите системи за преподаване на английски език, които преподавателят споделя, че се използват и  в СОУ „Васил Левски”, Крумовград.

Още от самото начало се усеща перфектното гостоприемство на приемното семейство Стивънсън от Скарбъроу, които се грижат за комфорта и социализацията на г-н Михайлов в новата среда. Безценни за усъвършенстване на езика и обогатяване на знанията по отношение на английската култура са разговорите с тях през свободното време.

С особено голям интерес преминават посещенията на училища и наблюденията на уроци във всички степени на средното образование. Макар и за  краткото време, прекарано в британски училища има възможност да се анализира ситуацията там и да се съпостави с нашата действителност, да се взаимстват нови идеи в чисто методически план от техния добър опит. Дискусиите след посещенията дават възможност на представителите на различните европейски държави да споделят както впечатленията от видяното, така и да споделят собствен опит. Впечатляващо за представителите на всички държави са например 18-те часа чужд език в нашите езикови паралелки в осми клас, както и допълнителните занимания по екскурзоводство на английски език и английски език в туризма, каквито от тази учебна година има в нашето училище.

Посещенията на културни институции в градчето и околността дават възможност на цялата група да се запознае с част от постиженията на английската материална и духовна култура, да се наслади на природните забележителности.

Участието в индивидуалните квалификационни дейности по секторна програма Коменски е безспорен принос в общата квалификационна дейност на всяко училище. Структурираните обучителни курсове в мултинационална група допринасят за развитието на учителите в редица аспекти:

  1.Усъвършенстване на говоримия английски език в естествена езикова среда;

  2.Опознаване на английската духовна и материална култура и на британската система на образование;

  3.Обогатяване на методическите знания и умения;

  4.Споделяне на добри педагогически практики в общоевропейски мащаб.

Обогатен с нови идеи, които без съмнение ще приложи в работата си като учител по английски език, г-н Михайлов счита, че обучението по английски език в СОУ „Васил Левски”, гр. Крумовград върви във вярната посока и в методическо отношение е съизмеримо с европейските стандарти.

   Презентация:

 Angliiski ezik metodika

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.