Търпението е в основата на успеха!


Учениците от СОУ „Васил Левски” –Крумовград, се включиха в инициативата на Общинския съвет по наркотични вещества – Благоевград, да се отбележи 25 март  – Денят на търпението, в който се празнува и светлият християнски празник Благовещение.  Целта е да се популяризира този ден, защото търпението е едно от най-важните качества, които човек трябва да притежава, и за да бъде търпелив, трябва да умее да контролира ситуацията и себе си,  поведението и емоциите си, да бъде силен и устойчив, за да успява в начинанията си.

В часа на класа учениците от 11-те и 12-те класове решаваха тест, подготвен от психолози,  за измерване на нивото на раздразнение и всеки си направи оценка по определените критерии. От 124 –ма ученици се оказа, че само 5-ма могат да запазят търпение и самообладание в критична ситуация, но все пак мнозинството изпитва раздразнение само когато има причина. Като положителен  беше отчетен изводът, че няма силно раздразнителни и импулсивни гимназисти.  

В двете сгради на училището  през изминалата седмица учениците изготвиха информационни табла с послания към всички за проява на търпение в забързаното ни ежедневие, за повече толерантност и разбирателство, за умение да изслушваме и уважаваме мнението на другия.

20160317_132325   20160316_101458   3   4

На 25.03.2016 г. класните ръководители от началния етап проведоха информационна петминутка по паралелки за необходимостта от търпение и разбирателство.

С особен интерес  третокласниците решаваха казуса Влез в обувките на другия. Пред голямо изпитание на волята бяха изправени и възпитаниците от ПИГ в начален етап, които участваха в състезанието Да проявим търпение дори когато сме гладни.

         

Дейностите, проведени във връзка с Деня на търпението, породиха сред учащите се много разговори и дискусии, подложиха на изпитание техните характери, но ги доведоха и до ценни изводи и обобщения като: Нашата сила е в нашето търпение. Уважавай, за да те уважават. Бъди търпелив, ако искаш да постигнеш целите си.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.