Туристическият отряд „Димитър Петков” при СОУ „Васил Левски” – Крумовград вървя достойно и отговорно „ По пътя на Ботевата чета”!


IMG_3335На 02.06. 2016 година се навършиха 140 години от героичния подвиг на Христо Ботев и неговите четници,  загинали  за освобождението на България.

Навършиха  се и 70 години от първия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета“ Козлодуй – Околчица и 41 от първия поход на туристическия отряд  в СОУ „Васил Левски”.

За юбилейния поход организаторите бяха подготвили екскурзоводски беседи, посветени на историческите събития от 1876 година,  проведени в местностите, през които минава пътят на Войводата и неговата чета: „Матеев геран“, „Попово ханче“, „Рашково бърдо“, „Милин камък“ и “Ботева поляна“. В предвидените множество образователни, културни и спортни мероприятия  взеха участие и групите – участници в похода.

От 27 май до 2 юни 2016 г. младите ни туристи извървяха 120-километровия път на безсмъртието от Козлодуйския бряг до връх Околчица, за  да се докоснат до историята на този подвиг, да се преклонят пред саможертвата на героите и доказаха своите достойнства като родолюбиви техни наследници.

IMG_2209 IMG_2885 IMG_3299(1) IMG_3614 IMG_3717 IMG_3744 IMG_3314(1) IMG_3826

И тази година походът се проведе под патронажа на президента ни Росен Плевнелиев, а участниците бяха  повече от 1000, конкуренцията също беше по-голяма и това  още повече амбицира нашите гимназисти за победа.

Стройните редици на нашите момичета и момчета се открояваха сред останалите, песните им бяха най-звучни, а бивакът – най-приветлив. В местността „Речка” отрядът участва във вечерта на художествената самодейност, като проявиха не само талант, но и креативност и  заеха престижното трето място.   Те се включиха и в спортните игри в състезанието „Туристическа вечер”, бяха най-пъргави, прецизни  и организирани и заслужено  заеха първото място в крайното класиране за дисциплина.

Принос за поредната победа, разбира се, имат и ръководителите на отряда, които бяха винаги с туристите: Даниела Гунчева, главен ръководител на отряда, Милен Манолов, Росен Красев  и Митко Карамфилов, който получи грамота и значка за своето 15-то участие в похода.

Ръководството на училището поздравява победителите и пожелава успех и на следващите, които ще продължат  да вървят по пътя на Ботев, по пътя към свободата и победата.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.