Левски! Вечно в сърцата ни!


Има имена, които са винаги с нас!
Имена, около които блести ореолът на славата!
Имена – СВЕТИНИ!

 144  години от  гибелта на Апостола! Но  краят на неговия живот е едно ново начало за поробените българи в борбата им за свобода. За да се преклонят пред саможертвата  и за да отбележат 180-годишнината от раждането на най-достойния  българин, на 17.02.2017 г. учениците от СУ „Васил Левски” – Крумовград  поднесоха венци пред бюст-паметника на революционера. Почетоха делото му с мълчание и с ясната мисъл, че винаги ще носят в сърцето си името Левски – име светиня, подвиг и безсмъртен пример за подражание.

DSC09477

DSC09460 - Копие

 

 

 

 

DSC09469

Директорът на училището г-н Цветан Терзиев поздрави присъстващите с патронния празник на училището и пожела на всички да следват всеотдайния и  родолюбив пример на Левски и да бъдат верни  чеда на своя народ като него. Той изрази своята увереност, че всеки от нас ще открие в образа на Апостола онова, което иска да носи в сърцето си като човек и патриот, онова, което да предаде на идните  български поколения – идеите му за свобода, за отговорност, за демокрация и справедливост.

Зам.-кметът на общината г-жа  Неждие Акиф пожела на присъстващите  да бъдат достойни за името на своя патрон, да следват уроците на Апостола за свобода на духа и просвещение, за да градим своето по-добро бъдеще. Г-жа Радостина Пашова, Директор на Дирекция „Социално подпомагане” и Председател на Обществения съвет на училището пожела на учениците да бъдат горди със своите успехи и достойно да носят името на своя патрон. Поздравления от името  на изпълнителния директор на Дънди Прешъс Металс инж. Илия Гърков предаде Джанан Юсеин – PR на компанията.

Г-н Терзиев  връчи грамоти и предметни награди на учениците, заели призови места в проведените състезания и конкурси, като им пожела още повече знания, нови  изяви и още по-високи постижения.

Ритуалът завърши с празничен концерт в залата на Центъра за подкрепа на личностното развитие на децата.

Звучаха вълнуващи стихове и  мелодични народни песни, а кръшните български танци оставиха без дъх не само изпълнителите, но и зрителите в залата. С бурни аплодисменти бяха изпратени както рецитаторите и певците, така и  изпълнителите на танците и техните ръководители.

DSC09561  DSC09574  DSC09575  DSC09586  DSC09593  DSC09503  DSC09514  DSC09516  DSC09531  DSC09550  DSC09557  DSC09518

Ръководството на училището поздравява всички ученици и учители, участвали в подготовката и провеждането на тържеството по случай патронния празник на СУ „Васил Левски- гр. Крумовград. За прекрасните изпълнения, докоснали сърцата на присъстващите, то искрено  благодари на участниците в концерта и техните ръководители:

Учениците от прогимназиален и гимназиален етап, изпълнили поетичен рецитал „Поклон, Апостоле!” с ръководители Мария Видева и Петранка Вълканова.

„Песен за Левски“, изпълнена от Памела Цветанова, Алев Фикрет и Сюзан Али. Музика и текст – Кръстина Йорданова.

Поетичен рецитал „Насаме с Апостола“, изпълнен от ученици в IV а  клас с ръководител Николина Иванова.

„Легенда за хайдутите“и родопски танц, изпълнен от ученици в III-б и III–г клас с ръководители Димитрина Стоянова и Даниела Бояджиева.

Ученици от II-а клас  танц „Безгрижно детство“ с ръководители Надежда Арсова и Христина Бекярова.

Поетичен рецитал „Българийо, родино мила“, подготвен от ученици от III-а клас. Ръководител Ана Трендафилова.

Ученици от II-г клас, изпълнители на родопски народни песни с ръководител Анка Топалова.

Група за автентичен фолклор „Карамфилче“, изпълнили китка родопски песни. Ръководител Митко Карамфилов.

Учениците от танцов състав „Пъстра китка“към начален етап,  представили танца „Макамлии“. Ръководител Даниела Бояджиева.

Учениците от танцов състав „Пъстра китка“към прогимназиален етап,  изиграли „Тракийски танц“ с ръководител Йорданка Мамирева.

Водещите Стела Бобова и Стилян Славянов от  IХ а клас и техният ръководител г-жа Елена Стаматова, сценарист на тържествения концерт по случай патронния празник на училището.

И всичко казано в този ден за Апостола ни доближи още повече до неговия живот, до неговите идеали, а то ще рече – до България, даде ни пример как да съзряваме като хора, като народ!

                                   

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.