Ученици от СУ ,,Васил Левски“ – Крумовград се включиха в инициативата Открит урок по Конституция, с която отбелязха 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.


На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон – възродил България за нов политически живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност.

Изнесен Открит урок по Конституция се проведе на 16 април в залата на Районен съд – Крумовград, с ученици от 12 клас, както и в СУ ,,Васил Левски” – Крумовград, с ученици от 8 клас. Той е част от инициативите на Народното събрание на Република България за достойното отбелязване на 140-та годишнина от приемането на първата българска конституция.

Уроците пренесоха учениците във времето на свикването на Учредително събрание, което приема основния закон – Конституцията и на първите дебати за основните граждански и политически права на един народ,

     

Историята на Търновската конституция бе проследена чрез представените филми и презентации. Запознавайки се с текстовете на Търновската конституция учениците установиха, че много от основните положения залегнали в настоящия парламентарен живот и демократични принципи са успешно пренесени през времето.

Със специално изготвените поздравителни картички учениците почетоха професионалния празник на юристите от Районен съд – Крумовград .

Урокът по Конституция затвърди у всички ни убеждението, че демокрацията не е даденост, а ценност , която трябва да се отвоюва и защитава всеки ден.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.