Първият учебен ден – символ на стремеж към духовност, наука и просвещение


Довиждане, красиво топло лято,
очаквай ни,  ще бъдем с тебе пак.
Но днес се сливаме със нашто ято,
щастливи пред училищния праг.

Отново е септември.

С усмивки и слънчево настроение започна новата учебна 2019/2020 г., за всички ученици, учители и служители на Иновативно СУ „Васил Левски“ – Крумовград, които отново прекрачиха прага на своето училище с  надежда и любов.
Тържеството започна в 10:00 ч. с издигане на националния флаг на Република България и посрещане знамето на училището.

Официални гости на откриването бяха: Лиляна Друмева – Народен представител, Себихан Мехмед – кмет на Община Крумовград, Радостина Пашова – председател на Обществения съвет при СУ „Васил Левски“ – Крумовград,  началникът на общинска служба „Земеделие и гори“ и общински съветник – Асен Тюрдиев, Станка Паскалева -директор на детска градина „Митко Палаузов“ – Крумовград и Десислава Дончева -родител на първокласник.

Празнично слово към всички присъстващи отправи Цветан Терзиев – директор на СУ „Васил Левски“, в което акцентите бяха свързани с множеството успехи на ученици и учители в различни сфери на обществения и социален живот и непрекъснатия стремеж на училището да отговаря на съвременните изисквания на българското образование. Той подчерта: „Във Вековното СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград ще продължат образователните традиции, които водят до качествена подготовка на младите хора за живота. Но новото през тази учебна година е, че през втората си година като иновативно училището ще работи вече по три проекта. Първият е вече с разширен обхват в три области на компетентност,  вторият е с пет зони, а третият е изготвен и апробиран по предложение и с активното участие на ученици, с включването на техните смартфони.

Ние ще прилагаме иновативни подходи и методи на преподаване, предизвикани от необходимостта да имаме здраво младо поколение, от необходимостта учениците да учат в учебна среда, различна от традиционната, по – близка до домашната, от необходимостта училището да стане любимо място за учениците, където да усвояват научните знания и умения, да се справят с предизвикателствата на живота, и забележете „когато се забавляват“.

Обръщайки се към останалите ученици, към учителите и родителите, г-н Цветан Терзиев пожела всички заедно да извървят  пътя на знанието и мъдростта,  достойно и отговорно да приемат предизвикателствата на времето.

Приветствие отправи госпожа Лиляна Друмева, която сподели своето задоволство, че в този слънчев и празничен ден е сред колектива на СУ „Васил Левски” и  поднесе своите пожелания към всички ученици и учители за здраве и успех, пожела им  да надграждат постигнатото и да умножават успехите на своето училище, да носят с гордост името на своя патрон – Васил  Левски.

Кметът на общината г-жа Себихан  Мехмед  поздрави присъстващите  и  им пожела техните очаквания да се превърнат в реалност, водени от  опита и мъдростта, събрани в едно. На първокласниците пожела много здраве, весели приятели и  много знания. Призова родителите, да бъдат заедно с тях и с всеотдайните им учители. Пожела на всички да имат надежда, която да съпътства дните им и тя да ги води  към по-добро. Първокласниците получиха книжка-подарък от кмета на Община Крумовград.

Получени бяха поздравителни адреси от: Председателя на Народното събрание -госпожа Цветана Караянчева, Милена Дамянова – председател на комисията по образование и наука в 44-то Народно събрание,  Асим Адемов-депутат  в европейския парламент, от г-жа Венета Добрева – старши експерт в РУО – Кърджали и член на постоянната комисия по образование, култура, вероизповедание, младежки дейности, спорт и туризъм към общински съвет – Крумовград,  доцент Иван Марчевски – ректор на Стопанска академия „Димитър Цанов“ – град Свищов и Карамфилка Тюрдиева -началник отдел и главен счетоводител на функция „Образование“.

Последваха прекрасните поздравления към присъстващите от Вокална група с художествен ръководител Кръстина Йорданова и танц изпълнен от танцов състав „Пъстра китка“ с ръководител Даниела Бояджиева.

Първият учебен ден има особена емоция за първокласниците, техните родители и близки, и за завършващия випуск, които в този ден бяха онази част от празника, която му придаде истинско усещане. Всеки усещаше ритъма в сърцата на малките първокласници. Предстоеше им първата среща с учителя,  първата крачка към безкрайния път на познанието. Своите вълнения пред всички споделиха малките първокласници Бурчин, Айберк и Станимира с прекрасното си изпълнение.

Своя емоционален поздрав към тях отправи  Мария Узунова – ученичка от ХІІ клас и им връчи комплекти учебници.

Изпълнени с вълнение и трепети малките първокласници за първи път прекрачиха прага на своето училището.

След тържественото откриване на учебната година, ученици и учители влязоха в класните стаи, готови за приключения и предизвикателства през новата учебна година.

Пожелаваме успешна учебна година на всички ученици, учители и родители!

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.