Националната седмица на четенето: 9 – 13 декември 2019 година


Интересни и вълнуващи инициативи се провеждат в СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград с учениците от  начален етап през Националната седмица на четенето.

В първия ден от седмицата  ученици от първи и четвърти клас посетиха библиотеката към НЧ „Христо Ботев 1914. Първокласниците разбраха от къде могат да взимат книжки, когато се научат да четат, а четвъртокласниците  четоха с интерес откъси от книги. Те изразиха  желание да станат редовни читатели на библиотеката.

Мъдри мисли и цитати за книгата намериха учениците от четвъртите класове и в екипна работа изготвиха табло в коридора на третия етаж. Някои от тях, учениците научиха наизуст.

А в следобедните часове  седмицата на четенето беше отбелязана по нетрадиционен начин. Разделени на групи учениците подреждаха пъзели от текстове на приказки.С желание и ентусиазъм всички ученици се включиха в четене на правилно свързаните текстове. Към всяка приказка приложиха илюстрация и така изготвиха интересни пъзели с приказки.

Инициатвата  „Сподели ми книга, сподели ми знание“, проведена с учениците от III клас в групите за целодневна организация на учебния ден, провокира интереса към четенето. Учениците четоха, разказваха и препоръчваха прочетена книжка на съучениците си.

„Рождество Христово“ –  Рождественската сцена бе представена пред второкласниците от учениците от трети клас.

Учениците от трети клас разказаха на своите приятели от втори клас най – хубавата и най – истинската приказка на света.

Това е историята за най – красивото и най – доброто Дете – Иисус, за най – красивата и най – добрата майка Мария и за техния приятел Данил.

Малкият подвижен театър развълнува по-малките ученици, които им се отблагодариха с аплодисменти.

Второкласници   от IIб рецитираха стихове за Коледа и Нова година в ДГ „Митко Палаузов“. Децата слушаха с интерес  гостите, а учителките в детската градина насърчиха своите бивши възпитаници за  повече съвместни изяви.

Състезание за най-добър четец се проведе във IIв клас, където победителят получи значка. Тя ще бъде присъждана всяка  седмица на най-добрия четец, определен в поредното състезание. Стремежът към наградата ще   мотивира учениците  и ще повиши интереса към книгите. В часовете за занимания по интереси след обяд  учениците от групите за целодневна организация на учебния ден с удоволствие се въплътиха в герои от приказки чрез четене по роли.

Учениците от първи клас в часовете за занимания по интереси разпознаваха приказни герои по описание, рисунка или мим. Помощници при четенето бяха  и  родители. Те  четоха гатанки  на първокласниците, които все още не са изучили всички букви, но се справяха блестящо с отговорите на въпроса „Що е то?“

Учениците от 4 „б“ клас се  включиха в „ Седмицата на четенето „ като    разглеждаха  книжки, написани на английски език.  Те  с  радост четоха  и превеждаха  щафетно  приказката „Малечка –Палечка“.

Националната седмица на четенето в начален етап ще завърши със заключително дефиле на приказни герои от първи клас по коридорите на училището.

С това няма да приключат инициативите и дейностите за насърчаване на четенето през цялата учебна година, но  наситената с дейности седмица на  четенето има категоричен принос за повишаване на интереса към четенето и книгите.

Националната седмица на четенето-презентация

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.