19 февруари 2020г. – 147 години безсмъртие СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“- ГР. КРУМОВГРАД ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК


Апостоле, от теб се учим всички,
Апостоле, ти пример си за нас,
България за теб била е всичко,
България е всичко и за нас…

 19 февруари – денят, в който СУ „Васил Левски” – гр. Крумовград чества своя патронен празник, е денят, в който Дякона увисна на бесилото и получи своето безсмъртие. Тази дата е сред малкото дати в националния ни исторически календар, които ни обединяват и които ни дават основание не само за гордост, но и да погледнем към самите себе си, за да осмислим извървения досега път и да потърсим ориентир за онова, което сме постигнали или пропуснали.

И ученици, и бивши и настоящи учители от СУ „Васил Левски“ –  гр. Крумовград, се преклониха пред паметта на Апостола – най-светлият образ в нашата история. Поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на революционера и  отдадоха заслужена почест на своя патрон – Апостола на свободата. Те носят това име с ясното съзнание, че то ги задължава да познават делото му и да се равняват по неговите измерения за честност, справедливост и жертвоготовност.

На тържествения ритуал  присъстваха госпожа Неждие Акиф – заместник-кмет на Община Крумовград, г-жа Карамфилка Тюрдиева – директор на дирекция“Образование и социални дейности“, господин Николай Георгиев – директор на ПГ по транспорт „Христо  Смирненски  – гр. Крумовград, Дияна Атанасова – учител  в ПГ по транспорт,   г-жа Лейля Местан – директор на ЦПЛР-ОДК – гр. Крумовград, г-жа Станка Паскалева – директор на ОДЗ „Митко Палаузов“ и Илия Узунов – представител  на „Дънди Прешъс Металс“ – гр. Крумовград.

Директорът на училището господин Цветан Терзиев  поздрави  присъстващите с патронния  празник на училището и пожела на всички да следват всеотдайния и  родолюбив пример на Левски. Той  изрази своята увереност и отбеляза: „Вярвам, че всеки от нас ще открие в образа на Апостола онова, което иска да носи в сърцето си като човек и патриот, онова, което да предаде на идните  български поколения – идеите му за свобода, за отговорност, за демокрация и справедливост.   Апостолът съпътства всяко поколение, съвременник на всички възрасти, идеолог на всички епохи. И в миналото, и днес  той остава все  същият – честен, справедлив и  силен. За него няма залез….“

Госпожа Неждие Акиф  прочете поздравителен адрес от името на г-жа  Себихан Мехмед – Кмет на община Крумовград, поздрави учителите и учениците с патронния празник и им пожела  да не забравят заветите на Левски , да бъдат задружни и сплотени в делата си и  горди с успехите си, с достойнство да носят името на своя патрон.

Поздравления поднесоха и господин Николай Георгиев – директор на ПГ по транспорт „Христо  Смирненски – гр. Крумовград и Илия Узунов.

Поздравителен адрес от името на госпожа Венета Добрева – старши експерт към РУО – Кърджали поднесе госпожа Диана Георгиева – зам.-директор на училището.

Господин Терзиев  връчи  грамоти и предметни награди на учениците, заели призови места в състезания и конкурси, като им пожела още повече знания, нови  изяви и още по-големи успехи.

Тържествената програма продължи в залата на Центъра за подкрепа на личностното развитие на децата. Възпитаниците на СУ „Васил Левски” пяха, танцуваха и изпълниха драматизации на преломни моменти от живота на Дякона.

  

 

Ръководството на училището поздравява всички ученици и учители, участвали в подготовката и провеждането на тържеството по случай патронния празник на СУ „Васил Левски – гр. Крумовград. За прекрасните изпълнения, докоснали сърцата на присъстващите, то искрено  благодари на участниците в концерта и техните ръководители:

– Учениците от ІІІ клас представили поетичен рецитал „Има я България, Апостоле“ с ръководители Николина Иванова и Димитрина Стоянова;

– Учениците от прогимназиален етап, изпълнили поетичен рецитал с драматизация  „Пазим завета ти, Апостоле!” с ръководители Петранка Вълканова и Анета Михайлова;

– Драматизация „По пътя към свободата и безсмъртието“ по мотиви от повестта „Немили- недраги“ с ръководители Христо Михайлов и Йорданка Мамирева;

– Учениците от танцов състав „Пъстра китка“ към прогимназиален етап,  изиграли „Тракийски танц“ с ръководител Йорданка Мамирева;

 – Малките гимнастици представили гимнастическа композиция „Ние спортуваме в чест на Васил Левски“ под ръководството на Пенка Манолова и Румен Костов;

 – „Песен за Левски“ в изпълнение на сборна група от   ученици /начален етап/ с ръководител Кръстина Йорданова;

-Изпълнение  на Фолклорен ансамбъл към СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград с ръководител Даниела Бояджиева, Валентин Грозданов и Митко Карамфилов;

Водещите Мария Узунова от  XIIв и Велизар Марчев от  ХІе клас и техните ръководители – г-жа Карамфила Милчева и г-жа Севда Димова, сценаристи на тържествения концерт по случай патронния празник на училището.

Нашето училище вече 106 години носи името му. Ние пазим Левски! Носим с чест Апостола в сърцата си. Неговият огън гори в душите ни. Продължаваме да следваме заветите на патрона ни, защото животът и делото на Апостола на българската свобода винаги ще бъдат пример за човешко достойнство, чест и преданост.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.