Майски празници


Част от учениците от IIв клас рецитираха стихотворения за днешния празник във видео клипове, които бяха споделени в групата на класа в социална мрежа.

Майски предизвикателства – електронна изложба 3 „б“ клас

В дните на месец май, съчетахме полезното с приятното. Отбелязахме важни дати и празници в календара, като учениците от 3 „б“ клас при СУ „Васил Левски“, Крумовград се включиха в дните на таланта – „Майски предизвикателства“. Темите бяха свързани с празниците: Ден на труда – 1 май, Ден на българската армия и Гергьовден – 6 май, Ден на Победата и Ден на Европа – 9 май, Световен  ден на семейството – 15 май, Ден на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май.

Благодарим  на всички за прекрасните рисунки, проекти, които ни донесоха много усмивки и радостни емоции. Ето  творенията в електронна изложба, които учениците от 3 „б“ клас създадоха в електронна среда със съдействието своите учители:  г-жа Иванова и г-жа Димитрова.

Честит ден на славянската писменост!
Честит 24 май, скъпи ученици, уважаеми родители и учители!

Нека уважаваме и пазим своето най-голямо богатство с гордост – словото. То ни е помогнало да оцелеем в трудни моменти  и да се запазим като нация.

 

Учениците от IX и X клас при СУ „Васил Левски“ – Крумовград почетоха делото на Кирил и Методий и техните ученици. В дистанционна форма на обучение, те изработиха колажи, с които да отбележат 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това е малка част от тяхната дейност, посветена на празника.

 

„Искаш ли да видиш като на театър играта на тоя свят, промяната и гибелта на големи царства и царе и непостоянството на тяхното благополучие, как господстващите и гордеещите се между народите племена, силни и непобедими в битките, славни и почитани от всички, внезапно отслабваха, смиряваха се, упадаха, загиваха, изчезваха – чети историята и като познаеш от нея суетата на този свят, научи са де то презираш. Историята дава разум не само на всеки човек, за да управлява себе си или своя дом, но и на големите владетели за добро властвуване……“

П. Хилендарски

Автор на статията – Илиян Тосков – учител по история и цивилизации

КЛАСИРАНЕ НА АВТОРИТЕ НА ЕСЕТА В ОНЛАЙН КОНКУРСА ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ НА ТЕМА „В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО…”

„Майски предизвикателства-Дни на таланта“.

В навечерието на светлите майски празници учениците от III“б“ клас, при СУ „В. Левски“- гр. Крумовград, бяха предизвикани от своите учители Николина Иванова и Мария Димитрова  да отбележат  тези значими дати като изявят своя  талант чрез творба по избор под надслов „Майски предизвикателства-Дни на таланта“.

Третокласниците с огромно желание се включиха в майските предизвикателства. Благодарение на тяхната инициативност eлектронната изложба, на стената на групата, и  тази електронна книжка станаха реалност.

Електронна книжка „Майски предизвикателства-Дни на таланта“.

Презентация За Кирил и Методий

Презентация 24 май- 1б клас

24 май

Празник, какъвто нямат другите народи по света – празник на писмеността, просветата, културата. На 24 май ние се прекланяме пред делото на първоучителите Кирил и Методий. Дело, което е свързано с изграждането на българската държава, с нашата духовност и култура през вековете. Затова и почитта към двамата братя и към българските просветители е толкова дълбока и искрена.

Денят на българската просвета и култура и славянската писменост по традиция в нашия град се почита ежегодно с шествие и празнична програма. Тази година няма да има празнично шествие и тържество. Макар и в извънредна обстановка, учениците от IVа клас, изготвиха своя виртуална изложба от рисунки, посветена на 24 май .

Честит празник, уважаеми родители и учители! Носете с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, съхранявайте традициите, любовта към знанието и с оптимизъм гледайте към бъдещето! Нека не стихва жаждата ви за знания, духовното ви възвисяване и светлият зов на българщината у всички вас!

ВИДЕО-РЕЦИТАЛ 4 „a“ клас

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ В 1 „А“ КЛАС

МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ В 3 „В“ КЛАС СУ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ГРАД КРУМОВГРАД

ПРЕЗЕНТАЦИЯ- МАЙСКИ ПРАЗНИЦИ В 3 В КЛАС

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост-най- светлият български празник!

Макар и да не са в училищната класна стая, учениците от 2б клас на СУ“Васил Левски“- Крумовград  и техните родители, с подкрепата на учителите им Ани Даматова и Ана Трендафилова, подготвиха стихове по повод на празника.

С вълнение малките ученици рецитират за Братята Кирил и Методий, за тяхното дело и за книгите.

Моето училище

В моето училище любимо,
влизам аз с усмивка на лице,
зная всички дни са интересни,
пълни с учене, игри и песни.

Моето училище е моят Рай,
защото там е топло и уютно,
цял ден уча нови и нови неща,
които са ми много интересни.

За теб училище любимо,
аз пиша този стих,
още от детската градина,
си мечтаех да бъда ученик.

Магдалена Ромеева Боянова-VI в клас
СУ “Васил Левски”-Крумовград

Презентация-24 Mай

Презентация-24 Май

Върви, народе възродени….

24 май –  нaй – хубaвият  бългaрcки  прaзник! Прaзник  на българската просвета и култура и на славянската писменост.  Прaзник нa духoвнocттa, нa нaукaтa и нa oбрaзoвaниeтo, cъхрaнили прeз врeмeтo бългaрcкaтa нaрoднocт и бългaрcкaтa нaция.  Този празник e нaй-cвeтлият, нaй-иcтинcкият бългaрcки прaзник, зaщoтo e прaзникът нa eдин нaрoд, кoйтo имa cвoятa иcтoрия, cвoятa миcия и cвoeтo бъдeщe.

Тази година няма да има празнични шествия, но има начин, макар и в извънредна  обстановка, празникът да бъде отбелязан подобаващо. Учениците от IV“г“ клас подготвиха  онлайн рецитал за святото дело на солунските  братя  Кирил и Методий. Приемете техния празничен поздрав!

Онлайн рецитал с учениците от IV „г“ клас по случай 24 май

В условия на обучение от разстояние, I г клас от СУ „Васил Левски“ – Крумовград вече са ограмотени и отбелязват празника на буквите с презентация – рисунки на Солунските братя и колаж „Българската азбука написана в домашни условия от изпечени сладки и соленки букви“. Презентация с рисунки и колаж

Презентация 24 Май

Електронна книжка от проекти и рисунки на учениците от III а клас

Видеото – рецитиране на стихотворения от учениците в домашни условия.

Презентация-История на създаването на българската азбука

Презентация-24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Празник под карантина

Въпреки въведените противоепидемични мерки, които са задължителни за всички, учениците от Iв клас при СУ „Васил Левски“ град Крумовград, намериха  начин да отбележат най-обичания от всички празник-24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Една част от учениците с  радост се включиха в идеята за  изготвяне на видеоклип с рецитиране на стихове от вкъщи за създателите на азбуката, а друга част показаха калиграфските си умения с преписи на стихове за солунските братя Кирил и Методий.

С честването на празника под карантина, учениците от  Iв клас изразиха своята огромна благодарност и дълбока признателност към великото дело на Св. Св. Кирил и Методий.

Видеоклип 24 Май-рецитиране на стихове от вкъщи

Прeзентация 24 Май

Презентация 24 май- Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Презентация 24 Мaй

Презентация 24 Мaй

Ученици от 11Е клас на СУ „Васил Левски“ – Крумовград отбелязват и честитят 11 май – Ден на светите братя равноапостоли Кирил и Методий

11 май е светла дата в българския празничен календар. На този ден Българската православна църква почита създателите на славянската писменост – светите братя Кирил и Методий. През периода 855 год. – 862 год. те създават първата в историята славянска азбука – глаголицата, на която превеждат богослужебните книги от гръцки на старобългарски език (наричан по ред причини и църковнославянски език). Това ненадминато в своята цивилизационна същност дело подпомага процеса на масово разпространение на християнството сред славянските народи.

Към края на IX и началото на  X в. делото на светите братя намира изключително добра почва за развитие в Първото българско царство – насърчавано лично от Св. княз Борис I и цар Симеон Велики. Учениците и последователите на св. св. Кирил и Методий разгръщат невиждана до тогава книжовна дейност – превежда се литература, поставя се началото на старобългарската литература. Под ръководството на св. Климент Охридски – изявен кирило-методиев ученик в Преславската книжовна школа се реформира глаголицата, като по този начин се създава старобългарската азбука (известна днес на съвременния свят като кирилицата). Започва Симеоновият Златен век – България достига своя политически, военен, стопански и духовен зенит в своето историческо развитие. От Велики Преслав започва своето разпространение старобългарската азбука – кирилицата сред славянските народи. България на цар Симеон Велики остава за дълго средище и люлка на славянската духовност и просвета.

Ако глаголицата и кирилцата са принос в цивилизационото развитие на славянските народи, то друго едно дело на св. св.  Константин Кирил Философ и Методий е принос в европейската и световна културно-цивилизационна история. Това дело е победата над триезичната догма, а именно – богослужението и църковната книжнина да бъдат само на три езика по света – библейски иврит, гръцки и латински. На църковен събор във Венеция св. Константин Кирил Философ произнася слово – беседа срещу триезичниците, с което нанася решителния удар. Следват дипломатически мисии, в резултат на които и преведените на старобългарски – черковнославянски език богослужебни книги биват признати за канонични. Отвоюва се  правото на богослужение и на просвета на всички езици.

Духовност, просвета и култура на разбираем за народите език чрез азбука – писменост лесна за усвояване и достъпна за народните маси. Признателността за това човеколюбиво дело започва да се възпитава у децата още през онези далечни, останали назад в историята времена. В едно от първите старобългарски произведения с автор Черноризец Храбър е казано: „Ако запиташ гръцките книжовници, като речеш: „Кой ви е създал буквите и превел книгите, или в кое време?“, то рядко измежду тях знаят. Обаче ако запиташ славянските азбукарчета, като речеш: „Кой ви е създал азбуката или превел книгите?“, всички знаят и в отговор ще рекат: „Св. Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий.“ И ако попиташ в кое време, то всички знаят и ще рекат, че през времето на гръцкия цар Михаил и на Бориса българския княз, и на Растица моравския княз, и на Коцел блатенския княз, в годината 6363 от създаването на света.“

Първи сведения за отбелязване на 11 май като ден на светите братя Кирил и Методий намираме в „Христоматия славянского язъка“ на Неофит Рилски и те са за 1852 год. През периода на Възраждането, денят вече се утвържава като църковен народен празник – има запазени сведения за отбелязването му с празнични църковни служби през 1857 в българската църква „Св. Стефан“ в Царигрд. През следващата година празнични служби за светите първоучители се отслужват в Пловдив, Сара Загора и др. През 1863 година денят вече е установен като църковен празник на светите братя равноапостоли Кири и Методий. Също през този период 11 май започва да се отбелязва и като училищен празник в първите светски училища. След Освобождението 11 май е вече установен народен двоен празник – църковен и училищен.

През 1916 година, с въвеждането на Григорианския календар двойният празник започва да се чества на 24 май. След 1969 година църковните празници се отделят от светските и така в българския празничен календар се установяват два светли празнични дни: 11 май – църковният и 24 май – Ден на славянската писменост и на българската просвета и култура. Два празнични, вълнуващи всяко българско сърце дни, в които почитаме: най-голямото си цивилизационно постижение – българската азбука; жаждата за  наука и просвета на роден български език – волеизявление за свобода и независимост на новосформиращата се българска нация през Възраждането; не на последно място на 11 и 24 май празнуваме изпълващите ни с национална гордост думи на Патрирарха на българската литература:

 „…че и ний сме дали нещо на светът
и на вси Словене книга да четът…

 Не липсват и основания за национална гордост – събития от най-новата история. През 1980 год. папа Йоан Павел II обяви светите братя равноапостоли за небесни покровители на Европа и за застъпници на всички европейци пред Бог. С приемането ни  в Европейския съюз, България издигна своята писменост отново до висота, която е заемала през Средновековието. Българската азбука и българският език са едни от официалните в Обединена Европа.

На 11 май патронен празник отбелязва най-богатата българска духовна съкровищница, събрала в себе си всички научни и художествени постижения на българите – Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. София. Чества се и като професионален празник на библиотекарите в България.

Средно училище „Васил Левски“ – гр. Крумовград ежегодно и по стара традиция – повече от един век, реализира богат празничен календар. Честванията винаги са предхождани от усилена и старателна подготовка, в която ученици и учители не жалят сили и време. В духа на старите традиции, но и в условията на тазгодишното дистанционно обучение и със средствата на съвременните информационни и комуникационни технологии, учениците от 11е клас – участници в СИП „Театрален състав“, както и в целева група по проект „Иновативни училища“ – „Инвестираме в бъдещето“ – „БиблиоТИЙНнетЗОНА“, подготвиха празнични четения, съпроводени с презентации и музикален фон. Велизар Марчев прочете и записа на аудио файл „За буквите“ на Черноризец Храбър. Стефан Моллов  вгради аудиа файла в презентация на музикалния фон на българска православна мелодия. В чест на църковния празник е и аудио рециталът на Адриан Чаушев, който рецитира и записа „Азбучна молитва“ на Константин Преславски, а Харитон Палазов изготви презентацията към рецитала. Благодарение на съвременните технически средства, отличната езикова, литературна, родолюбива и дигитална компетентност на учениците от 11е клас, отбелязването на църковния празник 11 май стана възможно.

Клип- Азбучна молитва

Клип- За буквите

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ДУХОВНОСТ!!!

С ТАКАВА БОГАТА И СЛАВНА ИСТОРИЯ, С ТАКИВА РОДОЛЮБИВИ МЛАДИ ХОРА, КАКВИТО СА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ, БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ СЪХРАНИ И ЩЕ ПРЕБЪДЕ ВЪВ ВЕКОВЕТЕ, КАКТО Е КАЗАНО НА СТАРОБЪЛГАРСКИ – НА МНОГАЯ ЛЕТА!!!

 Автор на статията: Христо Михайлов – старши учител по английски език

РЕГЛАМЕНТ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ОНЛАЙН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ НА ТЕМА „В НАЧАЛОТО БЕ СЛОВОТО“.

Отбелязване на Деня на Европа в СУ „Васил Левски“ – Крумовград

И тази година ученици от СУ „Васил Левски“ – Крумовград се включиха в отбелязването на Деня на Европа!

Този ден е посветен на мира и обединението в Европа! Посветен на стремежа за просперитет и по-добро бъдеще за идните поколения.

В часовете по история и цивилизации учениците в СУ „Васил Левски“ – Крумовгард се възпитават:
– да прояват  инициативност и активност;
– да бъдат  решителни и постояни при постигане на целите си;
– да бъдат осведомени за многообразието и културните идентичности в Европа и в света;
– да  разбират за мултикултурните измерения на европейските общества и  начина, по който националната културна идентичност допринася за европейската идентичност;
– да могат чрез дигиталните технологии да подпомагат общуването и творчеството си;
– да оценяване културното многообразие;

Девети май е ден,  в който всички трябва да си дадем сметка, че гарант за по-добро бъдеще е просперитет, който се основава на мир и обединение, а също и запазване на традициите.

Учениците от СУ „Васил Левски“ – Крумовград са точно такива- иновативни, активни, толерантни, обединени, почитащи традициите, но винаги с поглед към бъдещето.

Учениците от IXa, IXe,Xa,Xб, Xв изработиха колажи, чрез които отправят своят поздрав към обществеността за 9 май – Ден на Европа!
Честите празник! Честит Ден на Европа – свободна и обединена!

Happy Europe Day! Glücklicher Europatag!Bonne journée de l’Europe!

Презентация-9 май

Всички букви зная, мога да чета!

Презентация-Ден на храбростта и Българската армия-6ти май

Презентация-Гергьовден

Ученици от  IV „б“ клас споделят какво знаят за Гергьовден

Шести май е ден, изпълнен с традиции и обичаи, както за християни, така и за мюсюлмани. Отбелязва се денят на Храбростта и Българската армия. На този ден празнуват и овцевъдите.

Ученици от  IV „б“ клас  споделиха какво знаят за този празник. Ивайла Димитрова и Едже Хасан разказаха за традициите и обичаите на Гергьовден както на българите, така и на мюсюлманите и ромите в България,  Антон Златков – за деня на Храбростта и Българската армия, а Танер Хасан – за празника на овцевъдите и земеделците.

Ученици от  IV „б“ клас споделят какво знаят за Гергьовден

 

 

Отбелязване на 6 май – Ден на храбростта и Българската армия

Средно училище „Васил Левски“- гр. Крумовград  е училище с дългогодишни традиции. Учениците в училището винаги се включват в отбелязването на значими за България празници и чествания. Тази година, заради ситуацията в страната, отбелязването на тези събития  ще бъде по по-различен начин.
Ситуацията няма да ни попречи да се включим в честването на празник със 140 годишна история. 6 май – Ден на храбростта и Българската армия.
Денят на храбростта започва да се чества в българската армия още с нейното създаване,  но е официално учреден на 9 януари 1880 г. от княз Александър I Батенберг.
Учениците от IXа, IXe, Xa, Xв клас се включиха в отбелязването на празника с изработването на колажи, чрез които отдадоха своята почит към българския войник, който е служил и служи с чест на България.

 

 

 

 

 

Историята не е само поредица от години, факти, събития и личности. Историята е ценности, памет, култура. Историята е основата върху, която стъпва общество, за да върви напред. Историята съхранява националния дух и традиции. Развитието на всички науки е гарант за прогрес на нацията. Историята е гарант, че ще има нация.

“Народ без минало, без съзидателна идея за бъдещето и без самостойна култура е тесто, от което всичко става.”
― Екзарх Йосиф

Честит празник! Честит Ден на храбростта и Българската армия от зона Историкон.

Петокласнички от СУ “Васил Левски“-Крумовград поднасят своя поздрав по случай празника Гергьовден

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец, един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите преди 11 века. Свети Георги е от малкото светци, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани.

Всяка година учениците от СУ “Васил Левски“- Крумовград отбелязват този пролетен празник. Тази година, заради ситуацията в страната, празникът бе отбелязан по-различен начин. Ученици от V клас решиха да подготвят видеа, в които да покажат своите знания за празника Гергьовден, натрупани в часовете по литература и по този начин да поднесат своя поздрав към  всички.

Спомен за това, как в миналото българите са посрещали Гергьовден, предаде в разказа си  петокласничката Дарина Неделчева-ученичка от V г клас.  Чудесен бе прочита на фолклорната легенда „Свети Георги и змеят“ в изпълнение на Елфиде Исмаил –ученичка от V г клас. Насладихме се и на прекрасното изпълнение на Теодора Пашинова от V в клас.

По този начин петокласничките поздравиха своите учители, родители, съученици и всички сънародници с Гергьовден и отправиха своите благопожелания за здраве, късмет  и берекет!

Дарина Неделчева разказва за традициите и обичаите за Гергьовден-клип

Всички заедно на 6 Май

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.