Честит ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!


На 24 май всяка година вълнение и трепет обземат всяко българско сърце. Седмици преди настъпването на най-българския празник във всеки български дом настъпва едно особено оживление.  Децата се подготвят за празника – учат стихотворения, репетират песни и представления. Възрастните отново се връщат в детските си спомени, назад към онзи вълшебен първи учебен ден. Оживяват ярки, а понякога и поизбледнели спомени за училището, за учителите, за класа. За учителите и учениците вълнението е особено голямо – най-голямото през годината. Репетиции, подготовка за шествието, подреждане на блоковете, припомняне на маршрута от училище до градския площад, подновяване на костюма, на тоалета, на ученическата униформа. Всичко е на висота в този най-български празничен ден. И усмивки грейват по лицата на малки и големи, и тържествени фанфари се чуват нейде – ученическия оркестър е тръгнал от младежкия дом. Дълга колона – началото е вече на площада, а краят едва завива от парка към главната – тържественото шествие на Средно училище „Васил Левски“ – гр. Крумовград – певчески групи, танцови групи, туристически отряд, абитуриенти, юбилейни випуски, учители, учители – ветерани, ученици, спортни клубове – всички в своя блясък! От към парка още започва да се усеща една още по-приповдигната тържественост – полицията е отклонила движението на автомобили от главната за да ни осигури спокойно придвижване, с приближаване към площада се чува тържествена музика и онзи запомнящ се тържествен глас на водещата градското тържество. Шествите от ученици за малко спира да даде път на детските градини… Шпалир от родители, граждани и гости на града… Цветя, знамена, ликовете на светите братя Кирил и Методий – окичени с венци! Емоции, които трудно се предават с думи те обземат!

Тазгодишното дистанционно честване на 24 май не е с по-малко вълнение от други години. Емоционалният заряд си е абсолютно същият! Да, няма да можем да имаме шествие – по разбираеми причини, но сърцата ни по един естествен и непринуден начин днес празнуват. Защото са български сърца! На славянските първоучители – светите братя равноапостоли Кирил и Методий, дължимата чест днес отдават и учителите от методическо обединение „Инвестираме в бъдещето“, и учениците от целевите групи: зона Историкон и БиблиоТИЙНнетЗОНА на училището. Зона Историкон представя историческа справка за великото дело на светите братя равноапостоли Кирил и Методий, а БиблиоТИЙНнетЗОНА представят тържествено четене на „Простронно житие на Кирил“ от св. Климен Охридски. Мултимедийният продукт е дело на учениците – подбор на информация, представянето и под формата на историческа справка и художествено четене на произведението, изготвяне на аудио запис, презентация и видео.

     

Своя принос дадоха и учениците от СИП „Театрален състав“, които изготвиха аудио запис на „Радини вълнения“ – глава 11 от част 1 на романа „Под игото“ на Иван Вазов и видео презентация. Двата аудио и видео материала, иготвени от учениците от зона Историкон, БиблиоТИЙНнетЗОНА и театралния състав са дистанционният поздрав към българските учители и културни деятели по случай 24 май.  За пореден път учениците работиха в екип, в духа на старите родолюбиви български традиции и подпомагани от средствата на съвременните технологии.

Филм – Кирил и Методий

Филм-Радини-вълнения

 ЧЕСТИТ 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!

ДА НИ Е ЧЕСТИТ НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ПРАЗНИК!!!

От методическо обединение „Инвестираме в бъдещето“ при СУ „Васил Левски“ – Крумовград.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.