Първият учебен ден – празник на знанието!


15-ти септември е денят, в който българските ученици прекрачват училищния праг за започване на новата учебна година.

Ден, изпълнен с усмивки и цветя, празник на срещата с училищните приятели, с любимите учители. А за първокласниците и техните родители – ново начало, което ще запомнят завинаги. Ден, който не фигурира в официалния ни календар, но присъства във всеки български дом и е мил празник за всички.Ден по-различен заради условията на продължаваща пандемична ситуация, обусловена от разпространението на COVID-19.

В първия учебен ден СУ „Васил Левски” – гр. Крумовград с отворени врати посреща всички деца, за да ни приобщи към вековния стремеж на народа ни към духовност, наука и просвещение – изконните начала на българщината!

Тържеството за откриването на новата учебна година започна в 10:00 часа с посрещане на училищното знаме, издигане на националния флаг, изслушване на химна и поднасяне на венец пред паметника на Васил Левски. Ритуалът се проведе в двора на голямата сграда на училището с учениците от I, V и VIII клас. Поради епидемичната обстановка, откриването на учебната година с останалите класове се проведе в съответните класни стаи.

Гости на тържеството бяха:Неждие Акиф – заместник-кмет на община Крумовград, Лейля Исмаил – директор ЦПЛР-ОДК- гр. Крумовград, Станка Паскалева – директор на детска градина „Митко Палаузов“-Крумовград, Ани Иванова-председател на Съюза на ветераните от войните – гр. Кърджали и Петя Баткова – родител на първокласник.

С пожелание за здраве и нови успехи директорът на СУ „Васил Левски”, Цветан Терзиев, откри новата учебна година като се обърна към всички присъстващи ученици, учители и родители: „Благодаря ви, че търпеливо и находчиво пред своите компютри, лаптопи, таблети и смартфони очаквахте вашите електронни уроци, решавахте поставените задачи от вашите учители. Показахте завидни резултати от положените усилия. Бъдещето е на знаещите и можещите. Огромни благодарности за хората, без които не бихме могли да постигнем очакваните резултати – родителите на нашите ученици. Благодаря на учителите за положените усилия през изминалата тежка за всички ни учебна година, която приключи с обучение от разстояние в електронна среда. Благодарим ви за показания професионализъм! Нека отново да покажем, че прилагането на новите технологии в обучението води учениците към по-големи успехи. Нека разкрием в по-голяма степен творческия си потенциал за ефективен образователен процес.“

Директорът  на училището връчи символично комплект учебници на Виктория Иванова, Кристиян Гинев, Гергана Баткова и Радослав Боянов, които рецитираха стихове за първолаци.

Г-жа Петя Баткова, родител на първокласник отправи своите пожелания както към най-малките, така и към всички останали ученици и към учителите за спорна и успешна година.

По стара традиция за късмет  господин Цветан Терзиев плисна вода пред първокласниците. Би първият звънец. За първи път в красивите си класни стаи влязоха  най-малките, за които този ден ще остане незабравим спомен.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.