Наш ученик с международна награда!


В турския град Измир се намира един от петте международни обучителни центъра в света на американската космическа агенция НАСА. Тази година за осми пореден път български деца имаха възможност да участват в специално разработените от американски специалисти обучителни програми и проведени в симулаторите и тренажорите на космическия център „Space Camp”.

Подборът на децата е еднакъв за всички лагери на НАСА от този тип. Извършва се, като се проверяват знанията им задължително по три теми. Изисква се написване на есе, което е строго регламентирано като обем от думи и като постановка. Трябва да се вижда, че в есето има рационално зърно, че е свързано с разбирането за света и че е проява на личностно мислене. Работният език за програмата е английски.

Танер  Караибрям от Vа клас беше избран и включен в обучителната програма от 17.06.2012 г. до 23.06.2012 г.

 През шестте дни, които децата прекарват в лагера, правят всичко, което извършва един истински астронавт за своята подготовка. На тяхно разположение са всички видове тренажори, участват във всички обучения, подложени са на всякакъв вид напрежение. Работи се в групи в междукултурна среда, като се обръща специално внимание на обучението в лидерство. Децата започват подготовката си от девет часа сутринта и завършват към двадесет и два часа. Няма междучасия. Това е тренинг без спиране. През цялото време има изключителна организация. Въведен е един много провокативен начин на преподаване на различни науки. В Космоса има всичко – човешки отношения, химия, биология. Това са все неща, с които човечеството е оцелявало столетия. По време на шестдневния лагер децата учат, показват какво са научили и най-важното е, че те се стремят да отстояват себе си и да изграждат характерите си.

Той сподели, че от България са били 18 деца, общо 151  от различни страни на Европа и Азия, разделени на отбори. Всеки е бил поставен на някаква позиция и е трябвало да изпълнява специални задачи. Това много му харесало, защото за такова нещо е нужна координация и всеки трябвало да внимава да не пропусне нещо.

Танер обяснява: „Най-интересни ми бяха симулаторите. Много ми хареса, защото можех да разбера как се чувства човек в Космоса. Опитахме и сладоледа, направен специално за космонавтите. Беше много различен от този, който познаваме. Беше във вакуумирано пликче на хапчици под формата на малки кубчета. Беше вкусно, отваряш го, отчупваш и си хапваш. Интересна ми беше и лабораторията, в която се отглеждат специални растения. Те се сеят в гъби и имат нужда единствено от вода. Опрашването става от движението на хората около тях. Има домати, чушки, патладжан и др.”

Обучението приключва. Най-добрите са наградени. Освен медали за отлично изпълнение на различни мисии от отбори, се дават и индивидуални  за най-добрите лидери. Танер получи един от трите медала за лидерство.

Браво, Танер! Ти представи по най-достойния начин не само себе си , представи СОУ ”Васил Левски”- Крумовград, представи и България!

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.