Частица от пътя на живота ми даряваш, училище любимо!


Училище със стогодишна история в Крумовград! Пример за стремеж към знания и духовно израстване! Училище, съхранило резултатите от труда на много учители и ученици, допринесло за просветното и културно развитие на нашия край.

100-годишния юбилей на СОУ „Васил Левски” – наследник на първото училище от 1914 година, бе отпразнуван  тържествено. Вратите на двете сгради в училището бяха отворени в 14.00 часа на 23 май, за да посрещнат своите бивши възпитаници и гости. В сградата на началния етап беше направена изложба „Дейности по интереси, празници и ритуали”, където всеки можеше да види снимки от историята на училището, рисунки и творби на учениците в чест на празника.

Истинско оживление настъпи, когато започнаха да пристигат учителите, които са работили в училището. Спомени, умиление и сълзи съпътстваха разговорите по време на празничния коктейл във фоайето на третия етаж в новата сграда. От 17 часа се проведе юбилейната среща между бившите и настоящи педагози, която откри директорът на училището Цветан Терзиев, който запозна присъстващите с високите успехи на училищния колектив в учебно – възпитателната работа и подчерта, че делът на избралите педагогическата професия от бившите ученици е най-голям, 50% от педагозите в СОУ „Васил Левски” са негови възпитаници. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на онези наши колеги, които не дочакаха този ден. Беше представен филмза историята на СОУ „Васил Левски” – „Назад към бъдещето“, подготвен от Милен Манолов, Мария Видева и Гергана Иванова. Всички присъстващи получиха малък спомен – книгата „Един век по пътя на знанието”, специално подготвена за юбилея от Карамфила Милчева- главен учител по български език и литература, както и юбилеен брой на училищния вестник, издаден от ателие „Журналисти”. Последваха изказвания, поздравления и емоционални откровения, които ни върнаха назад във времето и прехвърлиха моста през настоящето към бъдещето на нашето училище.Във всички изказвания прозираше убеждението, че трудът на учителя е един от най-достойните. Да докоснеш дете и да останеш завинаги в съзнанието му е най-голямата отплата за един учител, а тези думи се четяха в десетките поздравителни адреси на бивши наши ученици.

Юбилейният концерт започна в 19.30 часа с приветствие от директора на училището. Гост на тържеството бешег-жа Сашка Тръпкова – началник на РИО Кърджали, която награди ученичките Евелина Иванова и Николина Сашева с медали за отлични резултати от  националното състезание по химия и опазване на околната среда.Кметът на общината г-жа Себихан Мехмед благодари на всички бивши и настоящи учители, които са оставили  по нещо от себе си в историята на СОУ „Васил Левски” и са допринесли за развитието на образователното дело в града. Тя награди колектива на училището с 2000 лева. Концертът завърши с тържествена заря под съпровод на песента „Върви народе, възродени!”, изпълнена от хора на училището с ръководители Митко Карамфилов, Валентин Грозданов и Кръстина Йорданова.

По случай юбилея бяха получени  поздравителни адреси от Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев, от министър-председателя г-н Пламен Орешарски, от министъра на образованието и науката г-жа Анелия Клисарова, от училища и други институции, от бивши ръководители, учители и ученици на СОУ „Васил Левски“.

Кулминацията на празника дойде на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. От 8.30 часа в двора на началния етап се състоя кратко тържество по случай завършването на учениците от първи клас. Дирекорът на училището поздрави първокласниците, учителите и гостите с празника на писмеността и с юбилея на училището.След това бяха връчени удостоверенията за завършен първи клас. От 9.30 часа в двора на училището бяха наградени всички ученици, които имат постижения на олимпиади, състезания и конкурси от областен и национален мащаб, а за СОУ „Васил Левски” те са над 90. В стройни блокове с транспаранти, на които се четяха мисли за образованието и науката, с бели,зелени и червени балони и знаменца училищният колектив премина по улиците на града, а признателните граждани аплодираха с радостни възгласи шествието. Спортна композиция на мажоретния състав на училището, подготвена от Иван Коларов, Даниела Гунчева и Николай Григоров закри честването на 100-годишния юбилей.

Празникът отмина, но остават прекрасните спомени от срещите и вълненията от  изпълненията на учениците, остават изводите и очертаните задачи за изпълнение в бъдещето.

Карамфила Милчева

снимки…

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.