Средно училище „Васил Левски” в град Крумовград отбеляза своя патронен празник


Минута за поклон. Да помълчим.

Най-святата минута в живота ни!

Неслучайно народът е избрал да почита подвига на Левски в деня на неговата смърт- 19-ти февруари 1873 г. – денят, в който завършва земният път на Васил Иванов Кунчев – още ненавършил 36 г., и започва безсмъртието на Апостола – национална икона, но и реален хуманист, човек чиято философия на саможертва пред олтара на Отечеството е събрана в едно единствено изречение: „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си”.

На 19 февруари 2019 година Средно училище „Васил Левски” – гр. Крумовград отбеляза 146 години безсмъртие на най-великия българин Васил Левски- патрон на училището.

Празникът бе предшестван от „Дни на Левски“ в училището, в които учениците с желание се включиха в разнообразни спортни състезания, викторини и конкурси. Във всяка класна стая бе изготвен  кът на Апостола.

В знак на почит учениците и гостите на тържеството поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на революционера, почетоха делото му с мълчание и с ясната мисъл, че винаги ще го носят в сърцата си като име-знаме, име-светиня.

  

На тържествения ритуал  присъстваха  госпожа Себихан Мехмед -Кмет  на Община Крумовград, госпожа Неждие Акиф -Заместник-кмет на Община Крумовград, госпожа Радостина Пашова- Директор на Дирекция „Социално подпомагане” и Председател на Обществения съвет на училището,  г-жа Паскалева – Директор на ОДЗ „Митко Палаузов“, г-жа Славянова – Директор  на ЦДГ “Юрий Гагарин“, господин Асен Тюрдиев –Началник на Общинска служба по Земеделие-Крумовград и Джанан Салиф – PR на „Дънди Прешъс Металс“ – Крумовград.

Директорът на училището господин Цветан Терзиев  поздрави  присъстващите с патронния  празник на училището. В словото си той  изрази своята увереност, че всеки от нас ще открие в образа на Апостола онова, което иска да носи в сърцето си като човек и патриот, онова, което да предаде на идните  български поколения – идеите му за свобода, за отговорност, за демокрация и справедливост. Към всички учители и ученици се обърна с думите: „Радвам се, че учим, работим и се развиваме  заедно. Защото заедно постигаме все по-добри резултати. Вярвам, че и в бъдеще с общи усилия, ден след ден, ще направим училището още по–добро място за образование. Защото то ще осигури по-добър живот за младото поколение. Нека всички заедно да продължим своя житейски път, да си поставяме все по – високи цели и да постигаме все по–високи резултати! Да бъдем достойни последователи за човека и патриота – Васил Левски!“

Кметът на община Крумовград  г-жа  Себихан Мехмед поздрави учителите и учениците с патронния празник и им пожела  да не забравят заветите на Левски , да бъдат задружни и сплотени в делата си и  горди с успехите си, с достойнство да носят името на своя патрон.

Поздравления поднесе и господин Николай Георгиев – директор на ПГ по транспорт „Христо  Смирненски – гр. Крумовград .

Поздравления от името  на изпълнителния директор на Крумовград – инж. Илия Гърков предаде Джанан Салиф – PR на компанията.

Господин Терзиев  връчи  грамоти и предметни награди на учениците, заели призови места в проведените състезания и конкурси, като им пожела още повече знания, нови  изяви и още по-големи успехи.

Честването на празника продължи с тържествен концерт в залата на ЦПДР-ОДК, който започна  с представяне на клип,  иновацията „Ние в XXI век”.

Думите на водещите Нина Петрова и Лъчезар Милчев върнаха присъстващите назад във времето, към онези величави събития отпреди 146 години, когато най-ярката личност сред българските революционери си отиде от света, но остана в паметта на народа, в нашите сърца – като вдъхновител и коректив на делата ни.

Последва презентация на тема: „Разказвам за великите българи“, подготвена от Николина Иванова и Димитрина Стоянова.

Духът на българщината, на благодарността и преклонението пред Апостола на свободата бяха завладели учениците от Х“е“ клас. Под ръководството на госпожа Карамфила Милчева и  господин Христо Михайлов те изпълниха рецитал и драматизация по творби на Иван Вазов.Топли и прочувствени бяха песните за Апостола. Сборна група от ученици от начален етап изпълни „Песен за Левски“ с  ръководител – Кръстина Йорданова. С вълнуващото си изпълнение на танц и рецитал „Капитан Петко войвода“, детски танцов състав  с ръководител Даниела Бояджиева, стигна до сърцата на присъстващите.

Епохите минават и отминават, раждат се и умират, а обесеният Апостол е жив.  Българската земя вечно ще тръпне от неговите стъпки, оставили в душата й усет за трайност и величие. Топло и прочувствено бе изпълнението на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от Елфиде Исмаил с ръководител Гюлшен Халисолу. Китка от родопски народни песни  изпълни фолклорна група „Карамфилче“  с ръководител  маестро Митко Карамфилов. Красота и жизнерадост лъхаше от танците на танцов състав „Пъстра китка“ с ръководител Йорданка Мамирева .

    

Със самочувствието на последователи на Левски, учениците от  СУ “Васил Левски“ отбелязаха празника на любимото си училище и за пореден път доказаха, че с талантливи млади хора като тях има бъдеще нашата хубава България!

Гордеем се, че учим и работим в училище, носещо името на най-великия българин – Васил Левски!

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.