СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград изпрати втора група по Национална програма „Отново заедно“.


Тридесет ученици и техните ръководители – г-жа Станка Михайлова, г-н Христо Михайлов и г-н Илиян Тосков ще реализират богата програма от дейности, насочени към интелектуалното, емоционалното и физическото развитие на учениците, а също така и преодоляване на социалната изолация.

През първия ден бяха реализирани редица образователни дейности. Беше посетен Музеят на солта в Поморие. Там учениците се запознаха с технологията за добив на сол, а също така и с ключовата роля на солта като ресурс през вековете.

Учениците посетиха и античната куполна гробница „Кухата Могила“. Там се потопиха в античната история.Гробницата датира от ІІ – ІІІ век. Приета е научната хипотеза, че съоръжението е служило за мавзолей (хероон) на богата анхиалска тракийска фамилия, в който са се извършвани религиозни ритуали посветени на култа към слънцето. Античната куполна гробница е най-голямата, откривана някога в България и е единствена по рода си на Балканския полуостров.

След като се настаниха в Почивна база „Чавдар“ ученици имаха възможност да упражнят уменията си по стрелба с лък, която е способ за ловуване и воюване от най-дълбока древност. С много емоции те си припомниха това древно умение на своите предци.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.