26 септември в СУ „Васил Левски“ – гр. Крумовград


Както всяка година, възпитаниците на Средно училище „Васил Левски“ – гр. Крумовград отбелязаха 26 септември – Ден на европейските езици чрез множество дейности.

 

 

 

 

 

 

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която е обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

Представлявани от 47-те държави членки на Съвета на Европа, 800 милиона европейци се насърчават да изучават повече езици както в училище, така и извън него. Съветът на Европа окуражава многоезичността на континента с убеждението, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа.

По инициатива на Съвета на Европа със седалище в Страсбург, от 2001 г. Европейският ден на езиците се чества ежегодно на 26 септември. По повод 20-годишнината на този ден ученици от II и IV клас чрез рецитиране на стихчета показаха своите знания по английски език. Второкласниците, въпреки че отскоро се потопиха в морето на английския език, заучиха песен и поздравиха присъстващите  с музикалните си умения. За доброто настроение на всички, в сградата на начален етап, звучеше музика по време на междучасията. Една от дейностите по случай честването на деня на европейските езици беше озаглавена „From me to you“ – ученици от 10е клас преподаваха на ученици от втори клас урок за Деня на европейските езици в часовете по английски език на втори клас според седмичното разписание. Беше представена презентация за този ден – от кога се чества, целта на честванията и какви дейности се извършват на този ден. Учениците Теодора Иванова, Ванеса Кайрякова, Даниела Георгиева, Николина Маджарова, Мирослава Алендерова и Илияз Мехмед, всички от 10е клас – паралелка с интензивно изучаване на английски език, с присъщи за един учител любов и всеотдайност, успяха да заинтригуват и грабнат вниманието на по-малките си съученици от втори клас. Часовете минаха под формата на игри с въпроси, на които второкласниците отговаряха с голям интерес и точност.

Всички стигнаха до извода, че езикът е богатството на всеки народ. Езикът е не само средство за общуване и обмяна на мисли, но той може да бъде и повод за празник. Владеенето на чужди езици отдавна вече не е разкош или мода, това е всекидневна необходимост. Чуждите езици ни обогатяват, дисциплинират и разширяват хоризонта ни за света.

Знанието е слънце, а за знаещия и можещ човек, слънцето грее по-ясно и за него няма затворени врати по пътя на широкия и необятен свят на възможностите.

Езикът е предизвикателство, комуникация, свобода!

Посланието ни е „Изучавайте чужди езици!“.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.