Симулационен урок по гражданско образование


Средно училище „Васил Левски“ е училище, което се стреми да дава най-доброто образование на своите ученици.

На 04.10.2021 г. в училището се проведе открит, интерактивен  и симулационен урок по гражданско образование. Гражданското образование е учебен предмет, който играе ключова роля за развитието на учениците, за оформянето им като личности и активни граждани, като част от активно гражданско общество.

Темата на открития урок беше „Демокрацията -представителна демокрация“, където ученици и гости се запознаха с това – какво е представителна демокрация, какво представлява пропорционалната избирателна система, какво представлява мажоритарната избирателна система и как  действат всички тези демократични процедури?

Учениците от XIе клас и преподавателя по история и гражданско образование Илиян Тосков организираха и симулация, в която ученици влязоха в ролята на политически лидери, които представиха своите програми за управление, а друга част от учениците влязоха в ролята на мажоритарни кандидати, които се бориха за кметското място в столицата.

Александра Шенева, Йоана Маркова, Мехмед Шериф и Николай Бургуджиев влезнаха в ролята на лидери на въображаеми партии.

Димитър Узунов влезе в ролята на кандидат за кмет като независим кандидат, Танер Фами беше издигат, а Димитър Самуилов беше подкрепен от въображаема партия

След като всички представиха своите програми и идеи се проведе и гласуване. За гарантиране на честни избори имаше и формирана и секционна избирателна комисия в състав – Ралица Кайрякова, Даная Метин, Гамзе Хатиб, Денислав Петров и Виктория Моллова, които бяха гарант, че гласовете ще бъдат отчетени по честен начин.

За едно демократично гражданско общество е важна и прозрачността – в ролята на журналисти от различни световни медии влязоха – Анджелина Касабова, Екатерина Иванова и Микаела Топалова, които представляваха The Times, The Washington Post и пратеник на Съвета на Европа.

След като всички подадоха своя глас, Секционната избирател на комисия обработи данните и оповести резултатите.

За изборите за Народно събрание Йоана Маркова успя да обеди по-голяма част от своите съученици и гости да я подкрепят и нейната партия спечели 42% от гладовете.  Александра Шенева и Мехмед Шериф спечелиха по 23% от гласовете, а Партията на Николай Бургуджиев спечели 12% .

В битката за кметското място Димитър Узунов, който е независим поведе с 44% от гласовете, партийният кандидат Танер Фами остана втори с 30%, а Димитър Самуилов с партийна подкрепа се класира трети с 26%. Резултатите показаха, че учениците нямат ясно изразен фаворит, а според мажоритарната система, която действа за кметски избори ще трябва да се проведе втори тур с първите двама кандидати.

Урокът мина по интересен и интригуващ начин и демонстрира на учениците от XIe клас как различни институции, организации и граждани си сътрудничат в едно демократично гражданско общество.

В края на учебния час директорът на училището г-н Цветан Терзиев  сподели, че се е бил приятно изненадан от  представянето на всички ученици, което е показало, че те са отговорни и активни млади хора, като част от училищната общност и им пожела  след време да се превърнат и в активни граждани, като част от демократичното общество.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.