„Народното събрание“ в Крумовград


Средно училище „Васил Левски“ – Крумовград е образователна институция, която възпитава своите ученици в духа на демократичните ценности – да имат активна гражданска позиция, да бъдат движеща сила в обществените процеси, да градят своето бъдеще.

В училището се проведе открит, симулационен урок по гражданско образование с учениците от XIIа клас и техният преподавател Илиян Тосков. Учениците влязоха в различни роли, за да се пресъздаде максимално начинът, по който функционират основните институции в Република България.

 

Урокът започна с откриване на „Народното събрание“, Нина Петрова влезе в ролята на най-възрастен народен представител, тя откри заседанието с кратко слово, в което изрази надежда, че като „народни избраници“ ще служат на Отечеството. „Народните представители“ положиха клетва и избраха за председател на „Народното събрание“ Алекс Чаушев, кой обеща, че като такъв ще бъде стожер на демокрация.

Енис Мустафа, който влезе в ролята на президент на Република България връчи два проучвателни мандата. Нели Радославова не успя да изпълни конституционната процедура и да събере подкрепа. Втората политическа сила в „Народното събрание“ успя да събере необходимото мнозинство и Лъчезар Милчев успя да стане „министър-председател“ на страната.

Часът продължи с възпроизвеждане на друго заседание. Последва внасяне на вот на недоверие от Сейхан Исмет. След дебати „народните представители“ свалиха доверието си от „министър-председателя“. След като стана ясно, че „Народното събрание“ не може да излъчи нов кабинет, президентът Енис Мустафа „издаде“ указ за назначаване на „служебен министър-председател“ и разпускане на „Народното събрание“, както и за насрочване на нови избори.

 

„Служебният министър –председател“ Нина Петрова пое ангажимент служебното правителство да гарантира стабилността и да проведе честни избори.

С тази демонстрация учениците успяха  да проследят реално как действат конституционните процедури за избор на правителство, начините за контрол над правителството и снемането на доверие от него, а също така каква е процедурата за разпускане на Народното събрание и назначаване на служебен кабинет.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.