Презентации, посветени на живота и делото видни български просветители от Възраждането


       

За първи път Денят на народните будители – 1 ноември, е отпразнуван в Пловдив през 1909 година.

През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички „заслужили българи“, както са се изразявали тогава. Както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

 

Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент, българите се вглеждат в делата на онези, които, в трудно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на народа.

Средно училище „Васил Левски“ – Крумовград е образователна институция, която винаги се стреми да отговори на очакванията на ученици и родители, да формира у своите ученици  ценностна система, която да бъде стожер на моралните и духовни устои на обществото. Йоана Маркова, Калина Пехливанова, Симона Цветкова и Ванеса Кайрякова от XIe клас представиха пред малките ученици от V и VI клас презентации, които са посветени на живота и делото видни български просветители от Възраждането.

Мракът може да бъде победен със светлина, а невежеството с образование.  Будители са онези, които протягат ръка – такива са и учениците от XIе клас, които изучават профил история и цивилизации и винаги са готови да споделят своите знания и опит на по-малките, да бъдат за пример сред своите връстници и да съхраняват и разпространяват миналото на дедите си.

Публикувано в Новини. Постоянна връзка.